27 Aralık 2010 Pazartesi

himalaya tuzunun kullanılısı


hhhhHimalaya ve Tibet’in Oluşum Jeolojisi
Kara parçaları ve kıtalar sabit ve birbirlerine kaynaşmış değillerdir. Aynen bir bebeğin kafatasının yumuşak ve hareketli hhhşekilde bağlı olduğu gibi.
İnsanda bu hareketliliğin ritmi el ile zaman içerisinde hissedilebilir. İyi bir doktor bu hareketliliğin arızalarını bir çeşit tedavi ile „ Kraniyo – Sakral“ giderebilir.

Jeologlar kara parçalarının kıtalarla birlikte hareketlerine tabaka tektonik veya kıta kayması adı vermektedirler. Yeryüzünün şekli de bu şekilde milyonlarca yıldır değişmektedir. Böylece bazı kara parçaları birbirinden ayrılmakta bazıları da birbirine yaklaşmaktadırlar.
Tahmin edilemeyen zaman dilimlerinden beri (1 milyar yıl gibi) Hindistan kara parçası Asya Kıtası’na doğru hareket halindedir. Jeologlar bunu tipik bir kıta-kıta çarpışması olarak tanımlamaktadırlar ki buna bağıntılı olarak (50-





70 milyon yılda) Himalaya ve Tibet yüksek platosu meydana gelmiştir.
Gerekli Açıklamalar :
Jeologların vermiş olduğu zaman dilimlerini genel anlamda bir oluşum süreci olarak kabul etmek gerekir. Bu hareketlilik sürekli olduğundan dolayı da bu gelişimin hiçbir zaman bir başlangıcının veya bir sonunun olacağı tespit edilememektedir.


İki kıta daha önce birbirinden denizle ayrılıyordu (tuzlu su ile). Hindistan k
 
    hara parçasının Asya kıtası’na doğru hareketiyle aradaki deniz daralıp, sıkışmış ve Hindistan kara phimalaya tuzunun kuarçası Asya  kıtasının altına girerek birleşmiştir. Bunun oluşumu sırasında da büyük zaman dilimleri geçmiş ve arada kalan tuzlu sular kurumuştur. Bu kıta-kıta çarpışması Asya kıtası’nda sürekli bir kara yükselmesine neden olmuştur ve halen olmaktadır. Bundan dolayı da Himalaya dağları her yıl takriben 8 mm yükselmektedir. Bu bölgede kalan tuzlar bu kıta birleşmesinden dolayı aşağı doğru bastırılıp, sıkışmıştır. Bu da Himalaya’ların oluşumundan önce gerçekleşmiştir. Dünyanın en eski ve en büyük tuz kaynağının burada yani Kuzey Pakistan’ın Himalaya dağlarının eteklerindeki tuz bölgesinde bulunduğu varsayılmaktadır. Joeloglar bu tuzun 500 milyon yıllık bir tarihe sahip olduğunu tahmin etmektedirler.

Himalaya Dağları’nın eteklerindeki
Tuz Bölgesi
Yüksek Platosu
Himalaya’lar 3000 km. Uzunluğunda ve 250-300 km. Genişliğinde bir sıradağdır.
Pakistan’ı Hindistan’dan güneyde dünyanın en büyük platosundan 5000 m.deki Tibet platosuna kadar ayırır.

1 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...